KOMIŽA, OTOK VIS

Komiža je nekoć davno bila samo malo ribarsko i težačko mjesto. Međutim, iz godine u godinu broj smještajnih jedinica, kafića i restorana, samo je rastao. I tako je Komiža u samo par godina, zahvaljujući izuzetno bogatoj gastronomskoj ponudi, kao i mnogobrojnim turističkim sadržajima, postala pravo turističko središte. Ovaj prekrasni, mali gradić smjestio se na Zapadnom dijelu otoka Visa, u podnožju brda Hum.

Kroz povijest kao što smo i prethodno naveli, Komiža je velikim dijelom bila ribarska. Komiški ribari su sa starim brodicama plovili po cijelom Jadranu. Međutim, najčešće se plovilo do otoka Palagruže, kao i obližnjih otoka : Biševa, Sv. Andrije, Brusnika (vulkansko podrijetlo), Jabuke (vulkansko podrijetlo). Po mnogima je Komiža i dan danas najpoznatije ribarsko mjesto na Jadranu. Komiški ribari bili su gospodari Istočnog djela Jadranske obale, kao i začetnici ribarenja na našem području. Zanimljiva je i činjenica da su upravo komiški iseljenici ribarenje prenijeli na obale Južne i Sjeverne Amerike.

komiža, otok vis
grad komiza

Unatoč novim trendovima i potpuno drugačijem načinu života, Komiža uspomene na davna ribarska vremena, običaje i alate ponosno čuva u svome ribarskom muzeju. Komiža nosi i titulu prvog mjesta u Hrvatskoj, kojeg je posjetio papa (Aleksandar III) i to davne 1177. godine.

Sa svojim kamenim, uskim ulicama, s rivom koju krase mnogobrojni ribarski brodovi, s blagom mediteranskom klimom (veliki dio godine Komiža je najtoplije mjesto u Hrvatskoj) te s mnoštvom prekrasnih plaža (u samoj Komiži nalazi se preko 10 plaža), Komiža ostavlja dojam pravog Mediteranskog mjesta. Usudili bismo se reći da je i primjer Mediterana kakav je nekad bio.

Osim svoje iznimne prirodne ljepote, Komiža svojim gostima nudi i bogatu gastronomsku ponudu, kvalitetna domaća vina, mnogobrojne izlete do obližnjih otoka i uvala, raznorazne izložbe, sportske terene ( nogomet, tenis, košarka, odbojka..), ekstremne sportove, ronjenje, mnogobrojne nastupe dalmatinskih klapa, kao i nastupe raznih estradnih izvođača tijekom cijelog ljeta.

Naravno i za sve mlade željne noćne zabave tu je i disko bar. Zbog svoje ljepote kao i zbog velikog broja zanimljivih sadržaja, Komižu iz godine u godinu posjećuje sve veći broj zadovoljnih turista. Ako Vas put ikada nanese u Komižu, bila bi uistinu prava šteta ne posjetiti istinske bisere Jadrana kao što su: Zelena špilja, uvale Pritišćina, Stiniva i Stončica, čudesna Modra špilja te uvala Porat na otoku Biševo.

Posjetite i Vi ovo neodoljivo mjesto u srcu Jadrana te provedite nezaboravne trenutke u našim apartmanima, uživajući u jedinstvenom pogledu na komišku uvalu. Godinama su ljepotu Komiže opisivali mnogi, a mi ćemo završiti ovaj tekst stihovima Tina Ujevića, koji je svoj boravak u Komiži ovjekovječio ovim stihovima:

"Nalazim se u dubokom srcu dubokog mora. Ovamo su me doista vile donijele, u nepoznatom nadnevku kada je globus zadrijemao i nitko nije mogao da me primijeti. Ja sam u carstvu pustolovine, u čudu događaja..."

komiža na otoku visu
stiniva, otok vis

STINIVA, OTOK VIS

PRITIŠĆINA, OTOK VIS

uvala pritiscina, otok vis
modra špilja, otok biševo

MODRA ŠPILJA, BIŠEVO